REferensobjekt #6

Medelhavskänsla och höga ambitioner på HSB BRF Vesslan

Beställare:

HSB BRF Vesslan 

Uppdrag:

Projektering och totalentreprenad som inkluderade renovering av garage samt en komplett gestaltning av utemiljön. I dag sköter vi även om den färdiga gården. 

Störst utmaning:

Att hitta lösningar som passade såväl de boendes önskemål som behoven hos den dagverksamhet som hyr in sig på gården. 

Vi på Mark & Miljö blir ofta inkopplade när ett underjordiskt garage nått sitt bäst före-datum, och så var även fallet med detta projekt. HSB BRF Vesslan hade ett garage som var i mycket dåligt skick. Och ett underjordiskt garage i dåligt skick får ju även effekter på utrymmet ovanför, varför vi så småningom även fick uppdraget att ta fram förslag på en helt ny utomhusmiljö. Dock i nära samarbete med en mycket engagerad beställare med många både spännande, roliga och kreativa förslag och önskemål. Det är till exempel inte varje dag vi får en brief som säger att vi vill skapa Malmös finaste innegård, men det fick vi av vesslan.

Projektet var både stort och omfattande men i korta ordalag gick det till så här från första möte till färdigt resultat!

 

  1. Undersökning av garaget och beräkning av bjälklagets bärighet som visade att Taket läckte in och man hade satt in plåtar för att leda bort vatten från bilarna, samtidigt som både golv och pelare lämnade övrigt att önska. Dessutom visade våra beräkningar bjälklaget var för hårt belastat.
  2. Kostnadsförslag för föreslagna åtgärder
  3. Utarbetande av gestaltningsförslag för gården som inkluderade nytt miljöhus och cykelparkeringar. Vesslans gård utnyttjas även av en dagverksamhet och därför behövde gården också anpassas och ha ett särskilt flöde, helt fritt från återvändsgränder. Bland de boende fanns även en engagerad trädgårdsgrupp som efterlyste en gård med medelhavskänsla, något som i sin tur fick effekter på alltifrån färgsättning till växt- och materialval. Stor kraft lades även på att belysa gården estetiskt och funktionellt. 
  4. Till slut var det dags att komma med skarpa idéskisser där vi mer detaljerat gick in på hur saker och ting skulle utformas. Eftersom de sociala mötesplatserna var viktiga och man verkligen ville uppmuntra de boende att vistas på gården, ritade vi in två stora uteplatser och ett ambitiöst utekök. En glaspaviljong placerades centralt på gården och en solig del av gården blev en plats för soldäck och odling.
  5. Entreprenadarbetet inleddes, utfördes och avslutades.

Hör av dig!

Vill du veta mer om våra tjänster i allmänhet eller har ett specifikt uppdrag kring något som rör utemiljöer eller underjordiska garage? Hör av dig till oss via formuläret här intill, så kontaktar vi dig så snart vi kan. Varmt välkommen till Mark & Miljö!