Rolf Larsson anser att en av de viktigaste uppgifterna som styrelsemedlem är att skapa ett ömsesidigt förtroende mellan styrelse och entreprenörer för ett välfungerande samarbete

Det är ett sammansvetsat gäng som slår sig ned runt det stora konferensbordet på områdeskontoret. Det är skratt och småtråkningar kompisar emellan.
De som tar plats är ordföranden Rolf Larsson, vice ordföranden, Anders Kristiansson och Ulf Håkansson, vaktmästare.

Tillsammans rattar de ett av de större fastighetskomplexen i Malmö. Det är ”Bostadsrättsföreningen Malmöhus 22” som kom till under miljonprogrammets dagar. De fyra 17 våningar höga punkthusen och de 15 trevåningshusen stod klara 1971. Stadsdelen är Fosie, området heter Almvik och punkthusen brukar kallas för Högaholm. Totalt handlar det om 590 lägenheter och en omsättning på drygt 34 miljoner kronor.
Föreningen håller just på att avsluta ett par större projekt som påbörjades 2012.
Fasaden på höghusen behövde renoveras. Men att resa ställningar och montera bygghissar till hus som är 17 våningar höga är inget man gör i en handvändning. Så när ställningarna ändå var på plats passade föreningen på att lägga om papptaken och byta alla fönster. Sammantaget handlar det om åtgärder för minst 80 miljoner kronor.

I föreningen ingår flera hus som ligger utspridda över en stor yta där det finns träd, rabatter och gräsmattor. Allt kräver tillsyn och underhåll för att det ska fungera och se snyggt ut.
– Det blir många kontakter med entreprenörer och hantverkare och det handlar om stora pengar. Det är vårt ansvar att det blir bra. Därför brukar vi göra klart för entreprenörerna att de inte är ensamma på marknaden, fungerar det inte anlitar vi någon annan, säger Rolf Larsson.

Här är trion som styr Brf Malmöhus 22. ett stort fastighetskomplex med 590 lägenheter som kräver tillsyn och ständigt underhåll. Från vänster: vaktmästaren och föreningsvärden Ulf Håkansson från Riksbyggen, vice ordföranden Anders Kristiansson och närmast kameran ordföranden Rolf Larsson

Här är trion som styr Brf Malmöhus 22, ett stort fastighetskomplex med 590 lägenheter som kräver tillsyn och ständigt underhåll.
Från vänster; vaktmästaren och föreningsvärden Ulf Håkansson från Riksbyggen, vice ordföranden Anders Kristiansson och närmast kameran ordföranden Rolf Larsson.

Mark & Miljö är ett av de företag som har fått förtroendet att utföra arbeten under flera år åt Brf Malmöhus 22.
Företaget har två trädgårdsmästare som på heltid sköter alla grönytor från mars till december. Dessutom utför Mark & Miljö en rad service- och byggarbeten. Alltifrån att laga potthål på en parkeringsplats till att bygga nya cykelgarage.
– Mark & Miljö är väldigt lättsamma att jobba med. Ofta ringer vi ju när det har hänt något och det är lite akut med att få hjälp. Men då ställer Mark & Miljö alltid upp, säger Rolf Larsson.

Anders Kristiansson nickar instämmande och berättar om när byggföretaget NCC och Säve Hyrmaskiner skulle påbörja fasadrenoveringen för några år sedan.
– De stod plötsligt en morgon på Serenadgatan med kranbil, hissar, ställningar och fullt med folk. Då hade de upptäckt att det fanns en bred rabatt vid husväggen där det växte träd och buskar. Det gick inte att resa ställningarna så länge växterna fanns kvar. Det hade tydligen skett ett missförstånd i kommunikationen, så det blev lite panik.
Anders ringde Daniel Jönsson på Mark & Miljö som ansvarar för servicearbetena.
– Det tog inte mer än tio minuter så var Daniel här och kapade träden och klippte ned buskarna. Hur smidigt som helst.
Ulf Håkansson bekräftar bilden och berättar om när området drabbades av en fjärrvärmeläcka borta vid låghusen.
– Jag ringde Daniel och sa att vi måste ha hit en grävare snabbt. Och inom en timme var de här med både traktor och grävare. Det gick väldigt fort.