Det stod mellan att bli redovisningsekonom eller att bli trädgårdsmästare. Två helt olika jobb och karriärer.
– Som tur var valde jag utbildningen till trädgårdsmästare. I dag känns det väldigt långt bort att jag skulle sitta vid en dator och knappa in siffror, säger Malin Gustavsson med ett stort leende.

Nu för tiden är hon tillsvidareanställd hos Mark & Miljö, vilket innebär att hon har arbete året om, alltså även under lågsäsong. Intresset för trädgård kom när Malin sommarjobbade på kyrkogårdsförvaltningen i Malmö.
– Första sommaren då jag var 16 år kunde jag inte förstå hur man kunde ha ett sådant jobb på heltid. Men allteftersom somrarna gick blev jag allt mer intresserad, säger Malin.

Efter studenten på ekonomisk linje fick hon fast anställning på kyrkogårdsförvaltningen. Hon gillade att det var ett fysiskt arbete och att det var skönt att jobba utomhus. Nackdelen var att hon var säsonganställd. Under fyra månader på vintern var Malin utan arbete.

Efter några år ville hon gå vidare och det var då hon sökte utbildningarna till redovisningsekonom och trädgårdsmästare. Malin kom in på båda och gjorde valet att gå en tvåårig Yh-utbildning till trädgårdsmästare. Och det är inget som hon har ångrat.
– Jag trivs verkligen och tycker att jag har min hobby som jobb, säger Malin Gustavsson.

Malin_valde_ratt

Just nu är det extra roligt eftersom hon under det senaste året har fått hoppa runt på olika jobb inom serviceavdelningen och gjort alltifrån att stå i en lift och beskära träd till att köra lastare och anlägga en ny lekplats.
– Jag trivs med skötselarbetet också, men det är roligt att lära sig nya saker och göra olika jobb. Nu har jag fått pröva på anläggningsarbeten i praktiken, sådant som jag lärde mig under utbildningen men som jag har hunnit glömma, säger Malin Gustavsson.

På fritiden jobbar hon gärna hemma i villaträdgården i Eslöv, där hon bor tillsammans med maken Daniel Gustavsson. Trädgården är rejält stor, 1800 kvadratmeter, så där finns att göra.
– Där är det många projekt som ska förverkligas, säger Malin och skrattar.