Daniel Jönsson ansvarar för att de boende hålls på gott humör. Det är han som ser till att trasiga papperskorgar byts ut, träden beskärs och rabatterna ser fina ut. Dessutom är han ansvarig för de mindre bygg- och anläggningsarbetena som företaget utför.

Sedan omstarten 2008, när det nya Mark & Miljö Projekt AB bildades, är Daniel Jönsson även delägare i företaget.
– Det är jättekul. Innan vi startade om hade jag haft en egen firma några år, vilket jag också trivdes med, men det blev i längden ganska ensamt. Här finns det alltid någon att prata med, både när det gäller jobb och annat. Dessutom är det roligt att sitta med i styrelsen och få inblick i företaget, säger Daniel Jönsson.
De verksamheter som han ansvarar för att uppdelade i service och skötsel.
Ibland kan det bli lite körigt när han både ska fungera som arbetsledare på fältet och samtidigt vara projektledare som innebär att han räknar på och planerar jobben och har kontakt med kunderna.
I dagsläget är Daniel arbetsledare för tre servicebilar med sex medarbetare och sju anställda som jobbar med skötsel.

För att spara tid ska man kunna klippa med en och samma maskin.

För att spara tid ska man kunna klippa med en och samma maskin.

Men han tycker det är roligt och stimulerande att vara arbetsledare och var nyligen iväg på en ledarkurs, som gav en del aha-upplevelser och som tillförde ny energi i jobbet.
– Det är nyttigt att komma iväg och få tid att reflektera över vad man håller på med. Det borde man nog göra lite oftare, funderar han.

Yrkesvalet för Daniel Jönsson föll sig naturligt. På föräldrahemmet utanför Ystad hade familjen drivhus där man odlade blommor och grönsaker och pappa var trädgårdsanläggare.
Daniel trivdes att jobba med det ”gröna” så direkt efter grundskolan började han på Hvilans naturbruksgymnasium, som ligger mellan Malmö och Lund, och utbildade sig till trädgårdsanläggare. Sedan blev det lumpen och direkt därefter fick Daniel jobb.
– Jag arbetade på några mindre företag innan jag kom till gamla Mark & Miljö i början av 2000-talet, säger Daniel Jönsson.
Där var han först kalkylator, vilket innebar att han bedömde material- och tidsåtgång, och kostadnadsberäknade anläggningsprojekten.
Sedan blev han arbetsledare och ansvarade för skötseln av skolorna i Malmös östra stadsdel. På den tiden var Malmö kommun en stor kund hos Mark & Miljö.

Daniel Jönsson följde med när företaget köptes upp av den danska servicekoncernen ISS, som satsade på att bli en stor verksamhet även inom den gröna sektorn.
Men Daniel Jönsson trivdes inte i den nya miljön utan slutade ganska omgående. Det var då han startade egen verksamhet.
Efter några år hade även de övriga från gamla Mark & Miljö slutat på ISS och tog kontakt med Daniel och erbjöd honom vara med på en omstart i ett nytt företag som döptes till Mark & Miljö Projekt AB. Något som han inte har ångrat.

Några fritidsproblem har inte Daniel Jönsson sedan han och sambon Beatrice Olsson köpte en gammal släktgård uppe på Romeleåsens högsta punkt, som ligger mellan Skurup och Veberöd.
– Hade jag vetat i dag vad jag gav mig in på hade vi nog inte köpt gården. Det har varit väldigt mycket jobb, som tagit tid och energi, men nu börjar vi skönja slutet, så nu kan vi börja njuta av den fantastiska utsikten, säger Daniel Jönsson.